Login

Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Keresés

Szakmai naplók

Kutatóink tollából

Gyorsan, bátran, hűséggel

Select your language

Fõ menü

Ki néz most minket

5 online (3 felhasználó nézi Fórum)

Tagok: 0
Vendégek: 5

tovább...

Új tagok

Cni 2010.09.2.
panzer2 2010.09.1.
Greenhorn 2010.08.28.
Sanjoy 2010.08.20.
iiikaroly 2010.08.16.

Partnerek

Ezt a témát jelenleg olvassa:   1 Névtelen

« 1 2 (3) 4 5 6 ... 10 »

Újra: Egy kérdés, egy válasz
Guest_
Kedves Norbert!

Úgy emlékszem, hogy anno azt a publikációdat feltöltöttem kérésedre a roncskutatas.hu-ra; szerintem még mindig az archívumban található.

A 10. gyal. ho. naplója rendkívül részletesen tartalmaz fontos információkat, dusza; érdemes lenne a Hadiban kikérned, Norbert biztosan szívesen segít Neked ebben (ahogy nekem is tette).

Az I/1 eje. zászlóaljnak maradt fent hadinaplója, Norbert? Már csak Fót vonatkozásában is hasznos lenne tudni (mint adalék, a lényegi részeket már közölted velem...).

Üdv!

Beküldve: 2008/6/10 21:09
Transfer the post to other applications Transfer

Moderator
Lakhely Budapest
Kedves Solothurn!

Ha fent is volt, szerintem már nincs ott. :)

Nem I/1, hanem 1/I. ejtőernyős-zászlóalj. :) Egyébként az alakulatnak saját csapatanyaga nincs, csak néhény egykori tisztjének magán feljegyzései. Ezeket azonban Huszár János feldolgozta az ejtőernyősökről szóló, több kiadást is megért könyvében.

Üdv:
Számvéber Norbert

Beküldve: 2008/6/11 19:40

Guest_
Szia Norbert!

Nyilván igazad van a számozásban; nekem úgy tűnt logikusnak...(mivel nem értek hozzá...).

A könyvet (talán pápai kiadás...?) magam is olvastam; abból dusza sokat nem fog megtudni az Attila-vonalakra vonatkozóan.

Üdv!

Beküldve: 2008/6/11 20:20

Regisztrált felhasználó
Lakhely Onga
Valaki megtudná nekem adni az Oroszországi Állami Katonai Levéltár címét?
Egy tévéműsorban hallottam, hogy ebben a levéltárban őriznek anyagot a kényszermunkára hurcolt magyarokról, és felvilágosítást is adnak. Mivel édesanyám egy Donyec-medencei táborban született hátha van valami róla. Mikor hazatértek 1946 februárban nem kaptak semmilyen papírt. Ha sikerülne megszerezne a személyi kartonokat, akkor talán rá tudnék jönni, hogy merre volt Delta bánya, Parkamonna.

Üdv

Nyárádi Tibor

Beküldve: 2008/6/14 7:01

Moderator
Lakhely Budapest
Kedves Nyárádi Úr!

Talán ezek között lesz az, amelyiket Ön keresi:

Russian State Military Archive
Admirala Makarova, 29
125884 Moscow, Russia
Tel.: 7 (095) 159-80-91; Fax: 7 (095) 159-80-91

Russian State Military Historical Archive
2 Baumanskaya, 3
107864 Moscow, Russia
Tel.: 7 (095) 261-20-70

Central Archive of the RF Ministry of Defense
Kirova, 74
142100 Podolsk, Moscow Oblast, Russia
Tel.: 7 (095) 137-91-71

Russian State Naval Archive
Millionnaya, 36
191065 St. Petersburg, Russia
Tel.: 7 (812) 315-90-54; Fax.: 7 (812) 312-11-31

Üdvözlettel:
Számvéber Norbert

Beküldve: 2008/6/14 7:18

Regisztrált felhasználó
Lakhely Onga
Hálás köszönetem Számvéber Úr!

Üdvözlettel

Nyárádi Tibor

Beküldve: 2008/6/14 9:04

Regisztrált felhasználó
Lakhely Vác
Üdv!

Egy kényes kérdésem lenne! megpróbálok érthetően és pontosan fogalmazni. :)
Elképzelhető-e hónaljban vércsoport tetoválás egy SAS behívós egyetemistánál, nincs német származás, vérvonal, nem önkéntes... (és nem az SS egységeknél harcolt.)
köszönöm

Beküldve: 2008/6/15 18:39

Moderator
Lakhely Budapest
Kedves Szabolcs!

Tudomásom szerint a vércsoportjelzés tetoválása csak a Waffen-SS-ben volt gyakorlat. 1944. november körülig a bal felkar belső részére, később a törzs bal oldalára, nagyjából a szív magasságában tetoválták be. Az általam olvasott visszaemlékezések szerint direkt a hónaljba sohasem tetováltak.

A vércsoportjelzést az SS 25. "Hunyadi" és 26. "Hungaria" gránátoshadosztályának állományánál döntő többségében nem hajtották végre. Más magyar SS-alakulatoknál viszont sokan megkapták. Az 1944. október előtt Magyarországon bevonult SS-katonák nagyrésze is megkapta.

Üdv:
Számvéber Norbert

Beküldve: 2008/6/15 19:01

Guest_
Kérdésem: 1942 előtt melyik VW58-asokkal rendelkező repülőszázad állomásozott Marosvásárhelyen?

Előre is köszönöm!

Üdvözlettl: simtom

Beküldve: 2008/6/20 13:57

Kutató
Lakhely Rackeve
Kedves Szakértők!

Hans Friessner könyvében - Árulások, vesztett csaták - írja, hogy 1944.10.28-án a Budai Várban fogadta Őt Szálasi, Beregfy kíséretében és a debreceni és nyíregyházi harci sikereiért átnyújtotta a legmagasabb magyar katonai kitüntetést.
Az után érdeklődöm, hogy mi volt ez a kitüntetés?
Üdv.
H.L.

Beküldve: 2008/6/20 20:45

Regisztrált felhasználó
Lakhely Vác
Kedves Norbert!

A váci világháborús események kapcsén érdeklődnék nálad. A tőled kapott információk tisztázták, hogy Vácra 1944.12.08-án érkeztek meg a Szovjet csapatok.
Gyanítom, hogy legkésőbb aznap elfoglalták állásaikat a német (FHH) -magyar (?) csapatok a Duna túlpartján, Tahinál.
Az általam ismert adatok alapján a 10. és 20. H.O. és az 5. Tartalékos H.O. is beásta magát az említett partoldalon. Ez elképzelhető? Valamint úgy tudom, hogy legalább december 24-ig voltak ott állásaikban, ahonnan folyamatosan aknavetővel, tüzérségi tűzzel (?) lőtték Vácot, majd onnan az Ipolyságra vezányelték az egységeket. (?) Lehet ezt tudni pontosabban, illetve helyes amit lírtam, vagy más egységek, más időpontban, máshová ? :)
Valamint a másik kérdésem az lenne, hogy a Tahiban állomásozók rendelkeztek -e légvédelmi fegyverrel?
Köszönöm.

Beküldve: 2008/7/7 12:57

Kutató
Lakhely Budapest
Kedves Szabolcs!
Ebben a könyvben találsz egy kisebb adalékot a szentendrei-szigeten történt csapatmozgásokról:
http://www.regikonyvek.hu/book.php?id=20181

üdv: Dávid Zsolt

Beküldve: 2008/7/9 7:35

Moderator
Lakhely Budapest
Kedves Szabolcs!

A Váccal szemben lévő Duna-partot jelentős erőkkel nem szállták meg a német-magyar csapatok.
A várossal szemben, a Szentendrei-szigeten volt folyammegfigyelésen november vége óta Miklósy István ezredes parancsnoksága alatt két magyar utászzászlóalj ("Miklósy" csoport). Ezt dec. 10-én megerősítették egy német géppuskás-zászlóaljjal és egy német riadószázaddal. Dec. 11-én Tahitótfalura irányították a Hungarista Légió ezred nagyságú alakulatát (1200 fő), amely azonban még nem volt rendesen felfegyverezve. (A fegyvereket a németek dec. 12-ig teljes mennyiségben kiutalták. Dec. 13-án kb. 600 hungarista volt Tahin.)
Dec. 12-i adatok szerint a szigeten a "Miklósy" csoport két magyar utászzászlóaljból, egy karhatalmi zászlóaljból, egy német géppuskás-zászlóaljból és kisebb riadóalakulatokból állt. A szigeten vetették be dec. 12-től a "Szent László" hadosztály 76. tüzérosztályát is.
A "Miklósy" csoport valóban dec. 24-ig volt a szigeten.
Légvédelmi tüzér elemeket én nem találtam, de attól még lehettek.

Miklósy István 1944. szept. 25-től a szegedi 9. gyalog tábori pótezred parancsnoka volt, így nem kizárt, hogy az ezred maradványait is magával vitte a Szentendrei-szigetre.

Üdv:
Számvéber Norbert

Beküldve: 2008/7/9 9:32

Regisztrált felhasználó
Egy folyamatan lévő helytörténeti kutatásban kérném egy ebben a tárgykörben tájékozott kolléga segítségét, ami valójában két kérdés.

Nemrégiben megtaláltuk Nagyegyháza határában egy 1944.december 22-én lezuhant JU-87-es lezuhanási helyét, és annak darabjait. A gép, é a személyzet azonosításában Becze Csaba sgített, amit itt is szeretnék megköszönni!
A gép utolsó útját próbáljuk rekonstruálni, beleértve a felszállás helyét, a légi csata feltételezett helyét, illetve a becsapódáshoz vezető okot. A szmélyzet sorsát igyekszünk megtudni.
Ezzel kapcsolatos kérdésem (lehet hogy amatőrnek tűnik, de ebben nem vagyok otthon) illik-e a megtalálást bejelenteni mondjuk a német illetékesek felé? Ha igen, kinek?

A másik kérdésem: Nagynémetegyháza(Nagyegyháza) és Kisnémetegyháza között találtuk meg egy feltehetőleg 1944. november-december környékén kilőtt szovjet páncélos kilövési helyét, és darabjait. A pontos típus meghatározásában sajnos még "adósak" a hozzáértő kollégák, de az egészen biztos hogy szovjet tank. Az egykori szemtanúk szerint T34-es, de én azért ebben nem vagyok annyira bizonyos.
Érdekelne, hogy ebben a térségben szovjet részről ebben az időpontban melyik páncélos egység tevékenykedett? Illetve jelentettek-e onnan veszteséget?
Esetleg német oldalon elentettek-e ellenséges harcjármű kilövést?

A két információ roppant fontos lenne, és előre is köszönöm annak, aki tud ebben valami használható információval szolgálni!

Köszönettel:

Szebenyi István

Beküldve: 2008/7/9 23:53

Moderator
Lakhely Budapest
Kedves István!

Csatarepülő-ügyben passzolok, rábíznám a hozzáértőkre.:)

A kilőtt páncélos esetében 1944 novemberét egyből kizárhatjátok. Akkor még ott nem volt páncélos-összecsapás, legfeljebb 1944. december utolsó hetében. Ennek utána kell néznem a jegyzeteimben.

Az viszont biztos, hogy 1945. január elején a szovjet 7. gépesített-hadtest megerősített 16. gépesített-dandára (M. F. Marsev gárda-ezredes) saját dandára T–34/85 harckocsijaival, a 78. gárda nehézharckocsi-ezred ISz–2 nehézharckocsijaival és az 1289. önjáró tüzérezred SzU–85 önjáró lövegeivel éppen Nagynémetegyház és Kisnémetegyház körzetében csapott össze a német 6. páncéloshadosztály "Philipp" páncélozott harccsoportjával.
Az 1945. január 3-áról 4-ére virradó éjszaka kialakult összecsapásokban Szár vasútállomás – Újtelep körzetéből a 16. gépesített-dandár 58. harckocsiezrede négy Panther, egy Panzer IV, két lövészpáncélos, négy gépkocsi kilövését, és egyszázadnyi német élőerő-veszteséget jelentett, egy saját T–34/85 harckocsi megsemmisülése mellett.
A 16. gépesített-dandár manővere miatt az Óbarokpusztáig előretört 5. SS-páncélos-felderítőosztályt visszarendelték Kisnémetegyház felé.
A 6. páncéloshadosztály „Philipp” páncélozott harccsoportja ezért támadást intézett Nagynémetegyház (ma Nagyegyháza) ellen, ahol a megerősített 16. gépesített-dandár hét harckocsiját, egy önjáró lövegét és 14 páncéltörő ágyút semmisített meg. A német harccsoport birtokba vette a települést, és ott éjszakázott.

Üdv

Beküldve: 2008/7/10 8:22

Regisztrált felhasználó
Lakhely Vác
Hálás Köszönet!

Beküldve: 2008/7/10 9:37

Regisztrált felhasználó
Köszönöm Norbi!

Sokat segít összeállítani az eseménysort. Néhányszáz méterrel lejjebb, azaz közelebb Kisnémetegyház felé, a szemtanúink visszaemlékezései szerint további 2db Shermann kilövési helye azonosítható. A hely ma már szinte megközelíthetetlen, meglehetősen bozótos. Valamikor itt egy út volt. Itt még nem volt időnk alaposabban vizsgálódni, de az első terepszemle alkalmával találtunk Shermann lőszereket (természetesen jelentettük a polgármesteri hivatal felé) ami arra utal, hogy itt valóban történhetett páncélos ütközet. Ha gondolod, mindkét hely GPS koordinátáját meg tudom adni privátban.

És még egyszer köszönöm a segítséget!

Üdv:

István

Beküldve: 2008/7/10 10:16

Moderator
Lakhely Budapest
Kedves István!

Ha Sherman (helyesebben M4A2 ) akkor más a gyerek fekvése! Ilyen a körzetben a szovjet 5. gárda-lovashadtestnek volt, és az 1944. december utolsó hetében harcolt erre. Az sincs kicsukva, hogy ez a hadtest is veszített ott T-34-et vagy T-34/85-öt. Mindkettőből volt neki az M4A2-ök mellett. Majd megnézem a hadtest anyagát.

Üdv

Beküldve: 2008/7/10 11:17

Regisztrált felhasználó
Ajaj! Akkor úgy tűnik ez még meglehetősen nyitott kérdés. Persze nem meglepő, mert ahogy az idős emberek mesélik, meglehetősen nagy volt a mozgás ebben az időszakban ere felé. Érdekes, ugyanakkor sokszor borzalmas dolgokat mesélnek a kamerába.
Előre is köszönöm a további segítséget, bízom abban hogy rövidesen összeáll a képlet. Az állítólagos T34 közelében vginjártuk a környező magaslatokat, próbáltuk megfejteni, honnan kaphatta a találatot, de eddig semmi konkrét...
Persze az is lehet hogy közelharc során panzerfaust találat érte. Ez feltehetőleg nem fog kiderülni.

Beküldve: 2008/7/10 11:36

Egy kérdés, egy válasz
Regisztrált felhasználó
Sziasztok!

A Kurt Himer féle magyarországi német törzs anyaga kapcsán találtam egy utalást a Halder féle hadinaplóban. Eszerint Halder április 13-án Béldy tábornokkal tárgyal, amit egy másik forrás úgy értelmez, hogy Béldy vezette a Himer törzs berlini megfelelőjét. Sajnos Béldy berlini missziójáról sem az IHNETOV naplóban, sem a Szakály lexikonban nem találtam utalást.

Tudna-e valaki segíteni további információval? Van-e magyar (német?) forrás vagy feldolgozás a 41 tavaszi berlini magyar összekötő csoportról?

Előre is köszönöm.

Üdv.

Beküldve: 2008/7/10 11:54

Moderator
Lakhely Budapest
Megnéztem: a szovjet 5. gárda-lovashadtest 1944 decemberében nem veszített egyetlen M4A2-t sem, csak hét T-34-et, kettő T-34/85-öt és egy Mk IX Valentine-t.

Üdv

Beküldve: 2008/7/11 10:26

Moderator
Lakhely Budapest
A Szentendrei-szigeten bevetett német riadószázad a 357. gyaloghadosztály-harccsoport része volt "Alarm-Kompanie 357" néven. 1944. dec. 23-ára virradóra vonták ki a szigetről és Garamkövesdre küldték.

Üdv

Beküldve: 2008/7/11 14:00

Regisztrált felhasználó
Hát, ez megint talányos. A smtanúink állítják, hogy egy egészen bizonyosan találatot kapott, a másikpedig belesűllyedt a patakmederbe, és ott hagyták. Ha valami pontosabb, kézzelfoghatóbb tárgyi bizonyítékom lesz, visszatérü erre.
Addig is köszönöm az eddigi segítséged!

Üdv:

István

Beküldve: 2008/7/11 16:53

Regisztrált felhasználó
Lakhely Debrecen
Az a kérdésem lenne, hogy 1944 október 6-án Komádinál mely csapatok tartóztatták fel a 6. gárda-harckocsihadsereg további előrenyomulását? Tudomásom szerint akkor még csak magyar csapatok tartózkodtak a körzetben (4.táb.pót.ho.; hat.vad.zlj.).

Beküldve: 2008/7/17 18:26

Regisztrált felhasználó
Egy nagyon kedves öreg barátom Bucsky Árpád (Szül:1923) szeretné megírni visszaemlékezéseit. Rengeteg személyes emléket tartalmazó hadinaplóját szeretné kiegészíteni levéltári adatokkal. Sok emlékírata, személyes tárgya van, mint pl. katonakönyve, koabeli fotók, kitüntetések, térképek, hadifogságot igazoló okirat stb.
Árpi Bácsi főiskolás volt amikor kitört a háború, és önként jelentkezett.
Előbb a Vitéz Bertalan Árpád ejtőernyős zászlóaljban, majd a 18/3 Honvéd gyalogezrednél (Tatárhágó, Mskulice, Tatarov) végül pedig az I. Honvéd gyalogezredben. 1944.augusztus 20- lenne szüksége információkra alakulatáról az I. Honvéd gyalogezredről. Tudomása szerint alakulata Ausztriáig harcolt, Ő még hazai területen fogságba esett.
Aki tud információval szolgálni az alakulatról, kérem segítsen, ha valaki Ő megérdemel ennyit.

Mivel életkora -saját állítása szerint - korlátozza az internet felhasználásban, engem kért meg, járjak közben az ügyen.

Köszönettel:

SzebenyiIstván

Beküldve: 2008/7/17 19:25

Moderator
Lakhely Budapest
Részemről amit erről találtam, azt beleírtam "Az alföldi páncéloscsata" című könyvembe.

Beküldve: 2008/7/17 20:54

Moderator
Lakhely Budapest
Kedves István!

Ez így elég általános. A m. kir. 1. honvéd gyalogezred a 25. gyaloghadosztály része volt. Galíciában, majd Észak-Erdélyben, a Tisza-vonal védelmében, majd a Dunántúlon harcolt.
Mi érdekelné konkrétan az Urat? Az ezrednek csapatanyaga nincs, de elég sok minden megjelent már róla a szakirodalomban.

Üdv

Beküldve: 2008/7/17 21:01

Regisztrált felhasználó
Ő a kezdetektől a végéig ott volt, és szeméyesen élte át azokat az eseményeket, amiről ma olvashatunk. Nem tartozik a kedvencei közé pl. Veres D. Csaba könyve, azt monja, hogy amit a Balatoni harcokról ír, annak vajmi köze nincs az ott történtekhez. Sőt, azt mondja a T. író meglehetősen egyoldalúan, és magyar ellenesen nyíilatkozik néhány esetben...
Mindegy, nem is ez a lényeg. Ő a visszaemlékezéseiben felállított egy időrendi sorrendet, amit szeretne visszaellenőrízni, illetve egyeztetni a hadinapló jelentésekkel. Illetve mivel Ő még itthon fogságba esett (utoljára Várgesztes térségében voltak beásva) semmit nem tud az alakulat további történetéről. Annyit igen, hogy Ausztriában tették le állítólag a fegyvert.

Beküldve: 2008/7/17 21:29

Moderator
Lakhely Budapest
A 25. honvéd gyaloghadosztálynak csak az 1944. szept. 1-nov. 30. közötti időszakból van hadinaplója. Előtte és utána semmi. A m. kir. 1. honvéd gyalogezrednek 1940 utáni időből SEMMI saját anyaga nem maradt (leszámítva a 2. hds. állományában harcolt 1/I. zászlóalj Don melletti harcjelentését 1943 januárjából).
A fennmaradt VKF napi helyzettájékoztatók a legtöbb esetben csak hadosztályszintet említenek, ennél kisebb kötelékeket csak igen ritkán.
Ami a veszteségi adatokból kihámozható az ezred és alárendeltjeinek bevetési helyszíneiről:

1944. 05. 04.: Rungurska Sloboda
1944. 06. 18.: Runguri
1944. 07. 25.: Kolomea
1944. 08. 01.: Rokieta, Mikuliczyn
1944. 09. 10.: Torda
1944. 10. 20.: Kállósemjén
1944. 11. 05.: Jászapáti
1944. 11. 09.: Hevesvezekény
1945. 01. 06.: Mór, Pusztavám
1945. 01. 20.: Kecskéd
1945. 01. 14.: Csákvár
1945. 02. 10.: Csősz

A veszteségi adatok ettől kezdve hiányoznak.

Üdv

Beküldve: 2008/7/18 13:19

Regisztrált felhasználó
Árpi Bácsi, és a magam nevében is köszönöm Norbi! Kinyomtatom, és átdobom neki. Messze nem kell mennem, mert itt lakik az utcánk végén. Ha elkészül a kis anyaga, ha gondolod egyeztetjük, lehet hogy tartalmazhat érdekes, esetleg nem ismeretes dolgokat a naplója.

Üdv:

István

Beküldve: 2008/7/21 21:56

Te tudsz hozzászólásokat olvasni.
Te nem tudsz létrehozni új témát.
Te nem tudsz válaszolni a hozzászólásokhoz.
Te nem tudod szerkeszteni a hozzászólásaid.
Te nem tudod törölni a hozzászólásaid.
Te nem tudsz új szavazást indítani.
Te nem tudsz szavazni.
Te nem tudsz állományokat csatolni a hozzászólásaidhoz.
Te nem tudsz hozzászólni jóváhagyás nélkül.

[Részletesebb Keresés]

Legújabb fotók #2
Po-2 a Debreceni Re... (2010.07.10.)
Po-2 a Debreceni Re...
1940 M. Nimród pánc... (2010.06.20.)
1940 M. Nimród pánc...
1940 M. Nimród pánc...
1940 M. Nimród pánc...
Harckocsiárkok Pest... (2010.05.4.)
Harckocsiárkok Pest...